E-UČILNICA | Mala šola SRS | E-INDEKS | URNIK | Akademski koledar

Konferenca Poslovna forenzika

VŠR -web- bannerji (3)

POSLOVNA FORENZIKA

7. Konferenca o poslovnih, davčnih in finančnih prevarah

Visoka šola za računovodstvo in finance tudi letos, kot soorganizator sodeluje na že 7. konferenci Poslovna forenzika, 

Konferenca je namenjena vsem, ki se želijo seznaniti z najnovejšimi trendi, metodami in orodji na tem področju, pa tudi izmenjati izkušnje in primere dobre prakse z drugimi strokovnjaki. 

Na konferenci bodo sodelovali priznani domači in tuji predavatelji. 

POVZETEK KONFERENCE

9. in 10. 11. 2023 je potekala 7- konferenca Poslovna forenzika. Organizirali smo jo Visoka šola za računovodstvo in finance, ki skrbi za vsebinski del konference, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani in TAX FIN LEX.

 

Po otvoritvi konference in pozdravnih besedah je predsednik KPK dr. Robert Šumi predstavil vsebine integritete oziroma integritetnega ravnanja pri zaščiti žvižgačev. V razpravi se je poudarila razlika med žvižgači in skesanci.

Zanimiv je bil prispevek Boštjana Trstenjaka o učinkih notranjih prijavnih poti po uveljavitvi ZZPri.

Mag. Ivan Simič je obravnaval škodljivost napačnih odločitev FURS. Škoda zaradi napačnih, pogosto nezakonitih, odločitev FURS je enormna. Poudarjeno je bilo, da bo treba nekaj narediti, da se napačne odločitve FURS in njihovo kasnejše potrjevanje na sodiščih nižjih stopenj uredita na način, da bo presojanje kakovostno in ne bodo le najvišja slovenska sodišča korektor spornih ravnaj.

Javne finance in gibanja proračunov je prikazal Tilen Božič. Zanimivo, na koncu smo ostali zaskrbljeni, saj napovedi niso najboljše.

Nekaj primerov pranja denarja je prikazala mag. Mojca Kunšek, generalna direktorica AJPES.

V kripto svet nas je popeljal Žiga Karić, vodja forenzičnih preiskav pri GateHub Limited.

V drugem delu smo obravnavali porabo javnih sredstev in transparentnost.

Najprej se je dr. Alenka Oven, direktorica inštituta za dolgotrajno oskrbo (IDO)) vprašala o učinkovitosti šolskega sistema za preprečevanje goljufij. Predlagala je dopolnitve, ki bodo zagotovile višjo raven izobraževalnega sistema tudi na področju izobraževanja, kar bo zmanjšalo obseg goljufij.

Goran Forbici, direktor CNVO, je obravnaval javne razpise, Veronika Vodlan prav tako iz CNVO pa je obravnavala donacije in sponzorstva z vidika družbene odgovornosti in preprečitve prevar.

Prvi dan smo sklenili z okroglo mizo, ki je obravnavala javna sredstva z vidika njihove učinkovitosti. Poudarjeni je bila transparentnost in učinkovitost javnih razpisov. Na okrogli mizi so sodelovali Boštjan Koritnik (bivši minister za javno uprav, podžupan MOL), Goran Forbici in dr. Branko Mayr. Okroglo mizo je vodila Zlata Tavčar.

Drugi dan je bil namenjen forenziki.

Mag. Črtomir Časar (CBV, sodni cenilec) je obravnaval napake pri ocenjevanju vrednosti podjetij.

Dr. Bojan Dobovšek nas je popeljal v polje finančne kriminalitete in digitalne forenzike.

Mag Petkovič je obravnaval sodno in davčno prakso glede ugotovitve dobička iz kapitala.

Metodiko ocenjevanja izgubljenega dobička sta naslovila Milena Kosi (sodne izvedenka) in dr. Branko Mayr. Prikazana je bila praksa slovenikih sodišč. Vir obravnave je bila izvedena raziskava sodb slovenskih sodišč, ki je bila izvedena na VŠR.

Dr. Mateja Gorenc je predstavila uporabo umetne inteligence pri odkrivanju računovodskih prevar.

Konferenco je sklenila mag. Darinka Kamenšek s prikazom izzivov pri trajnostnem poročanju.

Potek konference vam želimo približati tudi s spodnjimi fotografijami.

Scroll to Top