E-UČILNICA | Mala šola SRS | E-INDEKS | URNIK | Akademski koledar

Erasmus+ mobilnost v Bolgariji

naslovna

Konec avgusta sta se naši sodelavki iz projektne in mednarodne pisarne, Mojca in Barbara, odpravili na mednarodno mobilnost v okviru programa Erasmus+. Obiskali sta bolgarske partnerje na projektu Simulation of Sustainable International Business (S.O.S. IB), ki ga VŠR koordinira od konca 2021.

 

Varnska univerza za management (VUM) je izjemno internacionalizirana, saj je po eni strani med vodilnimi univerzami v svetu po številu študentskih mobilnosti, po drugi pa se v njene programe vpisuje tudi mnogo tujih študentov. Prav tako ima njeno osebje veliko izkušenj z večjih mednarodnih projektnih sodelovanj, ki so jih z veseljem podrobneje delili z obiskovalkama. Poleg poznanih obrazov iz skupnega projekta sta Barbara in Mojca spoznali tudi del VUM-ove finančno-računovodske službe, kjer so ju podrobneje seznanili z vodenjem projektnih financ in njihovih evidenc ter poročanj financerjem. Izpostavili so tudi nekatere težave, s katerimi se pri tem srečujejo, in podelili njihove načine spoprijemanja z njimi. Vsekakor predstavljajo te izmenjave izkušenj in znanj za delo projektne in mednarodne pisarne VŠR pomemben doprinos.

 

Seveda pa ni šlo tudi brez pretresanja nekaterih aktualnih vprašanj in dilem pri razvoju rezultatov na S.O.S. IB, predvsem pri trenutnem razvoju digitalnega orodja za simulacije učnih vsebin s področja trajnostnega mednarodnega poslovanja. Po poletnem zatišju bomo namreč intenzivno nadaljevali z delom na vseh štirih projektnih rezultatih, pri čemer pa bodo pri nadaljnjih odločitvah odločilne potrebe in mnenja v projekt vpetih predavateljev. Projektno skupino torej čaka veliko dela.

 

Ob izmenjavi dobrih praks in izkušenj pa sta bili Mojca in Barbara deležni tudi bogatega kulturnega programa. Partnerji iz VUM-a so zanju izvedli osebno vodstvo po bolj in tudi manj znanih znamenitostih Varne, ki je nadalje vodilo v Mojčino navdušenje nad t. i. Varnsko kulturo (Varna culture) iz obdobja mlajše kamene dobe. Priporočili pa so jima tudi nekaj lokalnih znamenitosti, med drugim srednjeveški pravoslavni samostan Aladža, čigar prostori oziroma jame so vkopani v kraški klif, in staro mestno jedro Nesebărja, ki je uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine. Na Barbaro pa so največji vtis naredili t. i. Pobiti Kamani (The Stone Desert), kamniti stebri sredi ene redkih evropskih puščav. Mobilnost osebja v kulturno in naravno bogati Bolgariji je bila torej izjemno raznolika. Obe sodelavki sta takoj po vrnitvi začeli z razmislekom o vpeljavi nekaterih dobrih praks v svoje delo in tudi širše, v delo VŠR. Skupaj s projektnimi partnerji na S.O.S. IB pa bo nekaj sodelavcev na projektu Varno ponovno obiskalo konec januarja naslednje leto, ko je načrtovan tretji projektni sestanek partnerjev.

 

Varna, до скоро!

 

 

Izmenjava je bila finančno podprta od Erasmus+ programa v okviru Ključnega ukrepa 1 (KU1): Mobilnost posameznikov.

 

Scroll to Top