E-UČILNICA | Mala šola SRS | E-INDEKS | URNIK | Akademski koledar

Erasmus+ gostovanje v Zagrebu

20230420_182549

Pred prvomajskimi prazniki je v okviru Erasmus+ programa, ki ga podpira Evropska unija, naša višja predavateljica, dr. Vida Mayr, gostovala na zagrebškem Veleučilištu RRiF. Vsebina študijskih programov nekdanje Visoke šole za finančni management RRiF je precej sorodna vsebinam VŠR-jevih programov, še posebej na dodiplomskem študiju Računovodstva in financ. Predavateljica, ki VŠR-jeve študente poučuje o gospodarskem pravu, je tako gostovala na dodiplomskem predmetu Pogodbeno gospodarsko pravo.

Hrvaškim študentom in študentkam je predavateljica predstavila najpogostejše poslovne subjekte v Sloveniji, za katere so tako s pravnega kot terminološkega vidika študenti, še posebej tisti, ki ob študiju tudi delajo, pokazali ogromen interes. S predavateljico Mayr so se poglabljali v podrobnostih slovenske in hrvaške zakonodaje – njune podobnosti in razlike glede poslovnega okolja. Ugotavljali so, da je natančnost pri razumevanju bistvenega pomena, saj sistema na prvi pogled izgledata podobno.

Poleg predavanja študentom pa so si z dr. Vido Mayr izkušnje, dobre prakse in izzive, s katerimi se pri svojem delu soočajo, izmenjali tudi dekanja Veleučilišta RRiF, dr. Đurđica Jurić, prodekan dr. Vlado Brkanić in predavatelj-gostitelj Tino Bego. Prišli so do zaključka, da študenti izredno cenijo povezovanje teorije s prakso in učenje skozi praktične primere, kar odlikuje obe visokošolski instituciji. Se pa hkrati na obeh soočamo tudi z novodobnimi izzivi in zagatami, kot je na primer umetna inteligenca. Razvoj prostodostopnih inteligentnih sistemov, ki lahko ustvarijo cele ali dele seminarskih in diplomskih nalog, predstavlja izziv tudi za predavatelje pravnih predmetov. Predavatelja Mayr in Bego sta diskutirala o možnih strategijah, reševanju in preprečevanju tovrstnih neetičnih študentskih praks.

Glede na izjemen interes študentov in tudi siceršnje prepletanje hrvaškega in slovenskega gospodarstva, bomo na VŠR razmislili, kako bi lahko v prihodnosti tudi našim študentom ponudili več znanja o poslovanju s hrvaškimi pogodbenimi partnerji in v hrvaškem poslovnem okolju.

Scroll to Top