E-UČILNICA | Mala šola SRS | E-INDEKS | URNIK | Akademski koledar

Ali razumete kakšne informacije vam ponujajo računovodska poročila?

blog_kovac_vsr

Ali razumete kakšne informacije vam ponujajo računovodska poročila?

… ali kako postati dober bralec računovodskih poročil?

Predstavljajte si za trenutek (tistega pravega) kovača, kako s kleščami v rokah oblikuje kos razbeljenega železa. Njegove spretne roke izdelujejo čudovite izdelke – ograje, svečnike, motike, … Kaj potrebuje za svoje delo? Surovino – železo ter orodje – klešče, s katerimi mora spretno ravnati, da lahko mojstrsko preoblikuje železo v uporaben izdelek. Pomembno je, da kovač zna pravilno uporabljati klešče, da se ne uščipne, ali da jih uporabi za drug namen.

Pomembno je, da kovač zna pravilno uporabljati klešče, da se ne uščipne, ali da jih uporabi za drug namen.

Vse te izdelke kupec poznavalsko preveri. Ve, kašen mora biti svečnik, da zares drži svečo. Poleg tega zna svečnik uporabljati in ve, kako mora vanj postaviti svečo in kje v prostoru lahko svečnik stoji. Kupec zelo dobro pozna izdelek.

Ali zna uporabnik računovodskih informacij razumeti izraznost računovodskih poročil?

Tudi on je »kupec« oziroma uporabnik. Uporabi informacije, ki mu jih je ponudil računovodja. Zato mora bralec računovodskih informacij imeti znanje, da razume predstavljene informacije.

Lahko rečemo, da je računovodja kovač. Njegove surovine so podatki, ki jih zbira iz celotnega podjetja – o prodanih artiklih, o številu delavcev in višini njihovih osebnih dohodkov, o stroških nabave. Te spretno zlaga v poročila in produkt njegovega dela so oblikovane informacije, ki jih predstavi poslovodstvu oziroma direktorju.

Ali zna uporabnik računovodskih informacij razumeti izraznost računovodskih poročil?

Dejstvo je, da svečnik upraviči svoj namen, če drži svečo. Računovodska poročila upravičijo svoj namen, če pri uporabniku vzbudijo občutek priložnosti ali nevarnosti. Kovačev kupec zna uporabljati svečnik. Ali zna uporabnik računovodskih informacij razumeti izraznost računovodskih poročil?

Kaj imata skupnega kovačev kupec in bralec računovodskih poročil?

Oba potrebujeta tistega, ki bo pripravil izdelek. Zanju pa je pomembno, da znata izdelek pravilno vrednotiti in ga seveda tudi uporabljati. Če obstajajo nejasnosti, morata znati zastaviti prava vprašanja. Poleg tega pa morata poznati surovine iz katerih je izdelek sestavljen. Če kupec pričakuje izdelek iz železa, mora vedeti, kakšne so lastnosti te surovine, da mu prebrisan  kovač ne podtakne slabše surovine.

Ali lahko z zagotovostjo trdite, da razumete podatke, ki jih je uporabil računovodja v računovodskem poročilu?  Ali znate pravilno vrednotiti predstavljene informacije in zastaviti pravilna podvprašanja, da razjasnite dvom? Ali veste, da so v računovodskih poročilih lahko zapisane tudi polresnice. Jih prepoznate? (O polresnicah smo pisali v tem blogu). Če vaše delovno mesto zahteva sprejemanje odločitve na podlagi računovodskih poročil, ste vabljeni, da se nam pridružite na sklopu štirih delavnic, na katerih boste pridobili vsa potrebna znanja za razumevanje računovodskih poročil. Pridružite se lahko tudi vsaki delavnici posebej.

Scroll to Top